Kaksikymmentä vuotta sitten lähdin luonnontieteilijänä, lääkärinä ja uteliaana opiskelemaan ja tekemään käytännössä homeopatiaa.

Halusin tietää, mitä se piti sisällään, onko siinä mitään itua. Hämmästykseni oli suuri ja aito, kun omin silmin näin ihottumien, mahavaivojen, migreenien, psoriasisten, astmojen yms. paranevan nopeasti ja tehokkaasti. Ei sivuvaikutuksia, vaan potilaista tuli sen sijaan tasapainoisia ja terveitä.

Se väittämä, että homeopatiasta ei ole tieteellistä näyttöä, on jo kauan sitten kumottu. Maailmalla on runsain määrin tutkimuksia, joiden sanoma on kiistaton: olkoonkin, että homeopaattiset lääkkeet ovat laimeita, pystyvät ne parantamaan potilaiden sairauksia ja oireita.

Suomessa on vaikea tehdä tutkimuksia homeopatiasta: rahaa ei tule eikä tutkimusta juuri auteta omassa tiedeyhteisössämme.

Allekirjoittanut yritti ja sai jälkeenpäin luotettavalta taholta kuulla, että "Liisa, ne (TYKSin lääkärit) eivät halua, että teet sen". Ihmettelin nimittäin tutulle lääkärille, miksi en saa sopivaa lääkäriä tutkimukseeni. Sirkka Haila, hammaslääkäri ja homeopaatti on julkaissut ja tehnyt yhdessä professori Tenovuon kanssa tutkimuksen suun kuivuudesta, jossa osoitetaan homeopaattisten lääkkeiden toimivan placeboa paremmin ja tulos on tilastollisesti merkittävä.

 

On muistettava että homeopatia on arvostettu ja käytetty hoitomuoto Euroopassa. Sitä käyttää yli 110 miljoonaa ihmistä, ja sieltä löytyy yli 50 000 homeopaatti-lääkäriä. Homeopatia on maailman toiseksi käytetyin hoitomuoto henkilöä kohden maailmassa. Eniten käytetään perinteistä kiinalaista lääketiedettä. Euroopasta löytyy yliopistotasoista opetusta ja myös homeopaattisia sairaaloita.

 

Yksi kyselijöistä ihmetteli, miten on lääkäreiden kemian osaamisen laita, kun ryhdytään homeopaateiksi. En tiedä lääkäreistä ylipäänsä, mutta allekirjoittanut on jo biologi, joten minulla on yliopiston arvosana cum laude approbatur biokemiassa ja kemiassa sekä fysiikan approbatur ja eläinfysiologian laudatur. Luulisin ymmärtäväni ainakin alkeet kemiasta ja fysiikasta.

 

 

Homeopatia on parhaimmillaan silloin, kun voidaan käyttää sitä heti sairauden ensi oireiden ilmaantuessa. Kuten Kari Krohn, jo edesmennyt vaihtoehtolääkinnän edelläkävijä sanoi: Toki voidaan hoitaa tulehtunutta umpisuolta homeopatialla: täytyy vain muistaa leikata se ensin.

Toisin sanoen: paranemista voi hienosti vauhdittaa luontaishoidoilla, vaikka käytettäisiinkin ns. virallisen lääketieteen keinoja.

Puhumattakaan siis lievistä taudeista ja oireista, jotka hoituvat hienosti homeopatialla tai perinteisellä kiinalaisella lääketieteellä tai vyöhyketerapialla tai yrttilääkinnällä tai manuaalisilla terapioilla...

Meillä on paljon keinoja, pitää vain osata niitä.

Ongelma Suomessa on juuri siinä, etteivät terveydenhuollon ammattilaiset osaa tai tiedä edellä mainituista hoidoista mitään, mikä antaa heidän mielestään heille oikeuden sanoa, etteivät ne toimi ja että ne ovat huijausta jne jne.

Minusta se taas on sivistymättömyyttä ja nurkkakuntaisuutta.