”Jos ei oo heilaa helluntaina, ei oo koko kesänä.”

En ole koskaan ymmärtänyt tämän ”kansanviisauden” merkitystä. Mikä siinä helluntaissa olisi niin erinomaista, että se estäisi heilan saamisen ja vielä koko kesänä? Onhan noita päiviä jokseenkin monta kesässä.

Mitä taas tulee ylipäänsä tuohon heila- eli kumppanijuttuun, on se tietysti kimurantimpi juttu. Hyvin harva vastaanotolle tulevista kertoo, kuinka hyvä parisuhde hänellä on - sitäkin toki sattuu. Olen sairautta ja terveyttä pohtiessani huomannut, että meillä ihmisillä on taipumus sairastua silloin kun elämässämme on eräänlaisia merkkipaaluja ja siirrymme ikäkaudesta toiseen. Esimerkiksi kun menemme kouluun, tai kun murrosikä alkaa, tai kun mennään sotaväkeen, tai naimisiin, tai saadaan lapsia, tai ne lähtevät kotoa, tai erotaan, tai tulee vaihdevuodet tai eläkeikä... Myös silloin kun muutetaan asuntoa tai työtä yms. Kaikissa edellä mainituissa on taas parisuhteella tai sen puuttumisella merkitystä.

 

Vuosia sitten kuulin radiosta mielestäni viisaan ja toden ns. illan mietelauseen:

”Jo syntymässä määräytyy, millaisiin sairauksiin sairastumme (perintötekijät tietysti). Elämä näyttää, sairastummeko niihin ja kuinka vakavasti.”

Toisin sanoen; jos on onnekas eikä mitään pahaa tapahdu, ei tarvitse sairastua. Jos ei ole, saadaan sairaus, joka voi olla pahakin.

Homeopatia on omiaan saamaan aikaan näitä pohdintoja, koska meidän homeopaattien tulee mielellään tietää kaikki potilaistamme. Käymme läpi henkilön elämänkulkua osataksemme löytää parantavan lääkkeen.

 

Muistan yhden yllättävän potilastapauksen, joka sopii helluntaiteemaan ja jota tuskin olisi voinut ratkaista homeopatialla tai virallisellakaan lääketieteellä. Tarvittiin vain tervettä järkeä ja inhimillisyyttä.

Kaunistakin kauniimpi, noin 35-vuotias nainen tuli vastaanotolle ja kertoi, että hänellä on ongelma, jota ei kykene itse ratkaisemaan. Hän pohti ja pohti, kunnes muisti että onhan hänellä homeopaattikin olemassa ja saapui luokseni. Kun kysyin, miksi hän tuli, otti hän kassistaan kaksi salskeaa miestä esittävää kuvaa, pani ne pöydälleni ja kysyi: "Kumman minä valitsen?"