Olin Auran Aalto -radiokanavan haastattelussa, joka tulee ulos maanantaina. Minä törppö en kysynyt mihin aikaan, kai se selviää radio-ohjelmasta. Puhuin vaihtoehtohoitojen tulevasta lainsäädännöstä, mistä toimittaja oli hyvin kiinnostunut. Ihmettelimme yhdessä sitä, miksi niin ns. "tehottomat" hoidot aiheuttavat niin paljon närää. Tulimme siihen tulokseen, että se on tiedon puutetta, pelkoa ja inhimillinen tapa yrittää säilyttää se vanha, tuttu ja turvallinen totuus.

 

Olen kuunnellut ja katsonut radiosta ja televisiosta vaalikeskusteluja ja esittelyjä. Kaikki puhuvat paljon ilmastosta, maataloustuista, maahanmuuttajapolitiikasta, lamantorjunnasta, kehitysavusta, verotuksen yhteisistä säännöistä ja kauppapolitiikasta.

Tärkeitä asioita sinänsä kaikki, mutta kukaan ei puhu tai kysy ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Asiat vain ovat, ilman ihmistä.

Totta kai ihminen voi paremmin, jos ilmasto on puhdas ja vedet ja ympäristö ja jos ravinto on laadukasta, mutta silti haen terveyden osuutta keskusteluun. Meillä ei ole mitään ilman sitä.

Siitä pitäisi myös käydä periaatteellinen ja suuri keskustelu.

Kaikkia EU:n maita yhdistää ihminen. Ilmasto ja luonto vaihtelee, ihminen on sama: suruineen, iloineen ja sairauksineen. Kullakin maalla on omat tapansa hoitaa ihmistä, tätä perusyksikköa.

Olisi todella upeaa, jos voisimme vertailla eri maiden terveys- ja sairauskäytäntöjä ja oppia toisistamme: ottaa terveydenhuoltoon se, mikä osoittautuu hyväksi ja luopua siitä, mikä ei tuota tulosta. Mahdollisesti sellainen kartoitus on jo tekeillä… Jos on, kannatan sitä ja pidän sitä pyrkimyksenäni.

 

Tänään ei ole ollut vastaanottopäivä, mutta toki olen hoidellut potilaita "siinä sivussa". Eräs kanssamatkaajani tällä maapallovaelluksella kärsi suurista kuukautiskivuista. Hän on selkeästi yli kolmenkymmenen, ja kuukautiset ovat aina olleet vähän epäsäännölliset. Potilaallani oli ruskeita läiskiä kasvoissa ja hän piti paljon kuntoilusta, tanssistakin. Mutta mies ei tanssinut (se on sitten aina niin, katkeruutta :).

Hänellä oli ollut jopa masennuslääkkeitä käytössä ja unilääkkeitä. Lääkärit arvelivat, että kyseessä on endometrioosi. Herpes tuli aina vaivaamaan suun ympärille ja yllätys yllätys: pakaraan, jos vähänkin oli stressiä. Potilaalleni oli lisäksi tullut suuri vapauden kaipuu, hän halusi olla yksin.

Annoin hänelle Sepia-nimistä ainetta, ja jos olen oikeassa, kivut häipyvät ja mieliala paranee.

 

Ps. Kävin jo äänestämässä ennakkoon. Numeroni 242 oli niin sivussa, että en ollut löytää sitä, ja ajattelin: voi voi, kai kaikki nyt keksii, että se menee vähän kulman taa!

Muistakaa tekin käydä äänestämässä!