Sataa kaatamalla. Taivas haluaa kerta kaikkiaan pestä kasvonsa. Kunhan ei pesisi niitä vaalimainoksia, joita juuri on pystytetty ympäri Suomea. On tullut todella rautaisannos kuntatietoutta tällä viikolla. Alan ymmärtää, mitä tarkoitti poliitikkokollegani lausahdus, että ethän sinä sinne vaaleihin voi yksinäsi mennä...

 

Kunnilla on velvollisuus pystyttää telineet vaalimainoksia varten, kaikille puolueille yhdenvertaisesti, ja valitsijayhdistys on täysin rinnastettavissa puolueisiin. Kuinkas sitten kävikään?

Osasta kuntia tuli tyly vastaus, kun kyseltiin vaalimainospaikkoja: "Ei teitä varten ole, on vaan puolueille" ja "aiotteko tekin panna vaalimainoksen, ai aiotte, ihan totta, siitä tulee tosi paljon lisävaivaa" tai "joo me pannaan, mutta jos haluatte paikan, se maksaa 500 euroa kuvalta" (ns. Kuopion malli), Turussa saa 860 eurolla koko palvelun. Toimittaa kuvat kaupungille, ja asia hoituu. Useimmissa kunta/kaupunki ei laskuta mitään.

Joillakin on millilleen tarkat vanerilevyn mitat kuva-alustoille, ja ikävä kyllä taatusti eri mitat eri kunnilla… toisissa kunnissa sanotaan, jotta ei ole ollut kehikoita, mutta pankaa navetan seinään mutta kysykää ensin isännältä lupa. Mites kysyt, kun isännät ovat satojen kilometrien päässä.

Utsjoelta, Lapista vastasi tosi ystävällinen leppoisa miehenääni, joka totesi, että lähettäkää vaan tänne, kyllä me pistetään paikoilleen. Toiset kunnat taas ottavat sakkoja, jos ei hae mainoksia pois vaalien jälkeen.

 

Yleensä kunnantoimistoissa oli henkilö, joka vastasi vaalitietoudesta, mutta hyvin usein sai innokas kyselijä mennä puhelimesta toiseen, kun ei oikein tiedetty kuka tietää ja mitä. Tietous kulminoitui erään kunnanjohtajan kysymyksen: "Ai, onko nyt vaalit?”

Huhhuh!

Minulla on koulutusta tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina, sitten alkaa taas vaalikiertue Oulusta etelään. Sunniva-tyttäreni on tehnyt kaksi viikkoa ympärivuorokaudet julisteiden lähettämistyötä, me muutkin, mutta Sunnivan osuus on ollut jättimäistäkin suurempi. Kiitos siitä!

Tuhannet kiitokset myös teille tutuille ja tuntemattomille, jotka olette uhranneet pienet vapaahetkenne kiinnittämällä julisteita ja raahaamalla alustoja milloin mistäkin.

Tunnen itseni onnenkantamoiseksi: ilman teitä ei olisi julisteita, ei tietoutta!